Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu

Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu

Vlada Republike Hrvatske na 113. sjednici, održanoj 06.09.2018. god. usvojila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu.

Predstavljajući Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu, ministar je pojasnio da je Vlada Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva iz 2017., utvrdila i mjere za racionalizaciju pojedinih obveza iz područja zaštite na radu. Podsjetio je da je riječ o konačnom prijedlog zakona te da izmjena u odnosu na prvo čitanje po pitanju administrativnog rješenja nije bilo.

Promjene se, kazao je ministar, prvenstveno odnose na smanjenje dinamike održavanja sjednica odbore zaštite na radu, smanjuje potreban minimalan broj osposobljenih radnika za pružanje prve pomoći na ukupan broj radnika (umjesto 1 na 20 radnika, sada 1 na 50 radnika), utvrđuje da se odredbe iz Zakona ne primjenjuje na obrtnika koji obrt obavlja sam.

Na sjednici Vlade usvojeno je i Izvješće o radu Zavoda za unapređivanje zaštite na radu za 2017. godinu, koji je djelovao s ciljem pružanja kvalitetne stručne podrške svim dionicima zaštite na radu. Sukladno Vladinom zaključku o racionalizaciji, Zavod se ukida i s 1.1.2019. njegovu će djelatnost preuzeti Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Izvor: mrms